Szabó Erika

lakberendező,

enteriőr tervező

Térrendezés, dekorációs munkák.
Trend & design.
Stílus és harmónia.
Minőség, egyediség, igényesség.
Enteriőr tervezés, stílus tanácsadás.

Készülődés az Ünnepekre

AdventMindennapi életünket megszépítik az ünnepek, jeles napok, és az ezekhez tartozó vendéglátás. Ilyenkor mindenki igyekszik a legszebbet, legjobbat biztosítani vendégeinek. A gondosan megszervezett vendéglátás lehetőséget ad alkotó fantáziánk kibontakoztatására. Ha környezetünket melegebbé varázsolva ünneplőbe öltöztetjük a belső tereket, fokozzuk az ünnepi hangulatot.


A tél színeinek eleganciája magában is ünnepélyességet áraszt, / pl.: szürke, fekete, kék, fehér / amit arannyal, ezüsttel, finom anyagokkal, rusztikus körítéssel fokozhatunk.

Az ünnepekre való készülődés az Advent időszaka.


Illatai: fahéj, narancs, méz, fenyő, szegfűszeg,- ezek természetesen a Karácsonyi Ünnepeket is átlengik. Fontos, jól ismert kelléke az adventi koszorú, amelyen  négy gyertya áll, melyeket az első adventi vasárnaptól egyesével gyújtunk meg. Szimbolikus tartalma az évkör során elfogyó, majd újra növekvő fény. Az Advent négy hetére mind a várakozásban, mind a díszítésben is a fokozatosság a jellemző. Az első hetekben inkább csak jelzés szerűen : pl.: mikulás virággal, gyümölcs csendéletekkel díszítsük otthonunkat. Az ünnep közeledtével aztán előkerülhetnek a karácsonyi füzérek, fenyő girlandok / amik később a megterített ünnepi asztalon is megjelenhetnek / Ezeket egyre több üveggömbbel, fényes szalaggal egészíthetjük ki. Több helyre gyertyát tehetünk, minél több világít belőlük, annál szebb. Esténként ezeket meggyújtva, és fényükben meghitten elbeszélgetve, egyre jobban ráhangolódhatunk Karácsony semmihez sem fogható, magasztos hangulatára.

 

Nézzük, melyek a leggyakoribb karácsonyi színpárosítások:

  • vörös-arany-zöld: vörös a szeretet, az arany a szentség, a zöld pedig az élet szimbóluma
  • kék-ezüst: ez a színpár, inkább az éteri, mintsem a földi jelenlétre utal; halvány sárgával szépen harmonizál.
  • ibolyaszín arannyal vagy ezüsttel: nagyon hatásos párosítás, mellé a törtfehér, vagy halványsárga illeszkedik szelíden.

 

Az ünnepi asztal terítése:


A karácsonyi teríték mindig a dekoráció színeiből építkezzen! Az abrosz mintázata, és színe meghatározó, hiszen ez az asztalon elhelyezett teríték kerete, és a díszítés alapja! Az ünnepi asztalt leteríthetjük egyszerűen hófehér, vagy pasztell damaszt terítővel, melyet némi csipke, vagy hímzés díszít. Ez kiemeli a ráhelyezett színes étkészletet. Az egyszínű, magában mintás kelme, a fényes-matt felületek finom játékával szintén jó alapul szolgálhat. Amennyiben a terítőnk domináns mintájú, az étkészlet legyen dísztelen, esetleg azonos, vagy rokon motívummal díszített.


AdventAz ünnepélyességet az üvegtárgyak, valamint az arany, vagy ezüst csillogása adják. Az arany és az ezüst egyrészt tükröző felület, másrészt a különleges elegancia kifejezője, a teríték bármely tárgyát megnemesíti. A terítőn elhelyezhetünk textil kiegészítőket: stólát, futót, szalvétát stb., melyek a látványt teljesen átalakíthatják. Megkoronázhatja a kompozíciónkat egy asztalközép elhelyezése, mely mintegy összefogja a terítés dekorációját. Az asztalközép egy növényekből / ilyenkor általában örökzöldekből /, és díszítésből összeállított kompozíció. Bármilyen is legyen ennek jellege, fontos, hogy a formája az asztalét kövesse, és igazodjon a lakás dekorációjához! Díszítő elemek lehetnek terítékünkben  akár a mézeskalács, aszalt, szárított gyümölcsök, a dió, alma. Gyertyákkal, mécsesekkel az ünnepi hatás fokozható: apró méretben sorba rakva, míg a nagyobb, hangsúlyosabb darabok feldíszítve alkothatnak önálló dekorációt mind az asztalon, mind a lakás egyéb pontjain. Az ünnepi terítéket a szeretteink körében elköltött finom vacsora koronázza meg! A Karácsony az Adventet betetőző legszebb családi ünnepünk, mely a leghidegebb időjárás ellenére is a leginkább szívmelengető napokat jelenti a legtöbb ember számára.

 

Kívánok mindenkinek békés, meghitt, boldog  Karácsony-Ünnepet!


VisszaCikkek